Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ




ΥΛΙΚΑ

700 γρ. αλεύρι σκληρό
3 κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. ζάχαρη
3 κ.γλ. ξηρή μαγιά
400 ml χλιαρό νερό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
σουσάμι, παπαρουνόσπορος



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και την μαγιά, χρησιμοποιώντας το γάτζο για τη παρασκευή ζύμης στη χαμηλή ταχύτητα, ειδάλλως ανακατεύουμε υπομονετικά με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική και ομοιγενή ζύμη.
Λαδώνουμε το επάνω μέρος της ζύμης και καλύπτουμε το μπολ με μια λαδωμένη διαφανή μεμβράνη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ξαναζυμώνουμε και πάλι τη ζύμη ώστε να πέσει και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ξεκινάμε και φτιάχνουμε μεγάλα «μπαστούνια» ζύμης, μήκους περίπου 20 εκ. Πατάμε τα «μπαστούνια», μέχρι να έχουμε ορθογώνια κομμάτια ζύμης με πλάτος περίπου μιας παλάμης. Κόβουμε το πατημένο κομμάτι σε λωρίδες(περίπου 10).
Πλάθουμε και τεντώνουμε απαλά κάθε λωρίδα μέχρι να φτάσει τα 20-25 εκ. μήκος. Τα περνάμε με ένα πινέλο ελαιόλαδο και τα κυλάμε ή ρίχνουμε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, αν θέλουμε φυσικά.
Τα τοποθετούμε, με κενό ανάμεσά τους, σε χαρτί ψησίματος, το οποίο έχουμε λαδώσει ελάχιστα από πριν και τα καλύπτουμε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη, αφήνοντας τα, περίπου 15 λεπτά να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά ευχαριστιόμαστε το αποτέλεσμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου