Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ

1ο Μείγμα
Μαγιά νωπή 80 γρ.
νερό χλιαρό 120 γρ.
150γρ. αλεύρι σούπερ κοσκινισμένο

2ο Μείγμα
φρέσκο βούτυρο 100γρ.
ζάχαρη 300γρ.
αυγά 200γρ.
γάλα φρέσκο 100γρ.
μαστίχα τριμμένη 2γρ.
μαχλέπι τριμμμένο 7γρ.
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
αλάτι 2γρ.
1 βανίλια σε σκόνη

3ο Μείγμα
αλεύρι σούπερ κοσκινισμένο 850γρ.

4ο Μείγμα
φρέσκο βούτυρο 100γρ. (λιωμένο χλιαρό)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  Στον κάδο του μίξερ με το γάτζο για τις ζύμες, βάζουμε τα υλικά του 1ου μείγματος και το αφήνουμε στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιόρφο μείγμα. Κατόπιν το αφήνουμε να διογκοθεί περίπου 45 λεπτά. Δημιουργούμε έτσι το προζύμι μας.
  Ενώ έχουμε αφήσει το μείγμα μας να φουσκώσει, σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά του 2ου μείγματος και έχοντας το σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα, έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  Στη συνέχεια, βάζουμε το 2ο μείγμα στον κάδο του μίξερ που έχουμε το 1ο και σε χαμηλή πάλι ταχύτητα δουλεύουμε τα μείγματα για να ενσωματωθούν. Κατόπιν προσθέτουμε και το 3ο μείγμα στον κάδο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για να ενσωματωθούν όλα τα μείγματα.
  Τέλος βάζουμε και τα υλικά του 4ου μείγματος στο κάδο, προσθέτοντας το σιγά σιγά και παρακολουθώντας τη ζύμη, η οποία θα αποκτάει ελαστικότητα(κορδάρει) και να ξεκολάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  Όταν βγάλουμε τη ζύμη από τον καδο θα πρέπει να ξεκολλάει ολόκληρη. Αν δούμε ότι μένουν κομμάτια, τη ξαναβάζουμε στον κάδο και συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε.
  Έπειτα, αφού έχουμε τη ζύμη, τη βάζουμε σε μία μπασίνα και την αφήνουμε σκεπάζοντας τη με μία πετσέτα για 45 λεπτά με 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  Αφού διπλασιαστεί, την ζυμώνουμε με τα χέρια και τη ξαναβάζουμε στη μπασίνα. Αφήνουμε ξανά να διπλασιαστεί ο όγκος για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα. Κατά προτίμηση ανοίξτε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάλτε τη μπασίνα στην ανοιχτή πόρτα του φούρνου.
  Κατόπιν παίρνουμε τη ζύμη, τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο-τραπέζι, κόβουμε και πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια του 1/2 κιλού. Παίρνουμε ένα ένα τα μπαστούνια και τα πλάθουμε σε κοτσίδες και στο τέλος κάθε κοτσίδας ενώνουμε τις άκρες για να κολλήσουν μεταξύ τους.
  Σε μία λαμαρίνα βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα τσουρέκια μας, αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Τα αφήνουμε για 30 με 40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιστούν σε όγκο. Κατόπιν αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια με αυγό, το οποίο έχουμε αραιώσει με λίγο νερό. Προαιρετικά αν θέλουμε ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλου από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
  Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου πριν από τα πρώτα 35 λεπτά γιατί υπάρχει κίνδυνος να κάτσουν τα τσουρέκια μας.


Tip:Μόλις βγάλουμε τα τσουρέκια μας, τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να έχουν ωραία γυαλάδα και μυρωδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου