Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τούρτα πορτοκάλι για νηστεύοντες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
1 3/4 κούπας αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/3 κούπας καλαμποκέλαιο
1 1/2 κουταλιά ξύδι
1 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα, διαλυμένη σε 2 κουταλιές νερό
2/3 κούπας σιρόπι πορτοκαλιού, αραιωμένο με 1/4 κούπας νερό
1/4 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ, ψημένο


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1/3 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας κορν φλάουρ
1/8 κουταλάκι αλάτι
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές μαργαρίνη
1 κούπα φυτική κρέμα
1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

ΟΔΗΓΙΕΣ:
Ετοιμάστε τη βάση. Σ' ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπήστε στο πολυμίξερ το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα. Κάντε ένα άνοιγμα στο κέντρο των στερεών υλικών, ρίξτε μέσα τα υγρά υλικά κι ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι, να γίνει λείος χυλός. Προσθέστε τη διαλυμένη σόδα κι ανακατέψτε ελαφρά. Αδειάστε το μίγμα σε ταψί 30 εκ. που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί φούρνου λαδωμένο και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50' περίπου ή ώσπου όταν βυθίζετε μια ξύλινη φουρκέτα, να βγαίνει στεγνή. Αφήστε το κέικ να κρυώσει σε σχάρα και χωρίστε το σε δύο πάτους. Ετοιμάστε τη γέμιση. Σε μια βαθουλή κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και το αλάτι. Ζεστάνετε το χυμό πορτοκαλιού ως το σημείο βρασμού και ρίξτε τον, ανακατεύοντας ζωηρά, μέσα στην κατσαρόλα. Βράστε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να κρυώσει εντελώς κι ανακατέψτε μέσα σ' αυτή τη μισή σαντιγύ. Μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται αφράτη, απαλή και νόστιμη. Για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα, ώσπου να κρυώσει, κολλήστε στην επιφάνειά της ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη, καλύπτοντάς την εντελώς. Έτσι διατηρείται στο ψυγείο 2 μέρες. Χτυπήστε τη φυτική κρέμα με την άχνη ν' αφρατέψει, ρίξτε προς το τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού. Τοποθετήστε τον ένα πάτο σε πιατέλα, ραντίστε με το μισό σιρόπι κι απλώστε επάνω τη μισή γέμιση. Τοποθετήστε επάνω το δεύτερο πάτο, ραντίστε με το υπόλοιπο σιρόπι κι απλώστε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύψτε την περιφέρεια τριγύρω με την υπόλοιπη σαντιγύ και στολίστε την επιφάνεια με ροζέτες σαντιγύ και ροδέλες από πορτοκάλι γλασέ. Πασπαλίστε με το αμυγδαλάκι.
TIP:Μπορείτε εαν θέλετε να βάλετε και λίγα ρόδια στην επιφάνεια.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου