Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τάρτα με λεμόνι (lemon pie)




ΥΛΙΚΑ
550γρ. γλυκιά ζύμη για τάρτα(βλ. ζύμες/ψωμί, ζύμη για τάρτα)
20γρ. βούτυρο για επάλειψη

Για τη γέμιση:
ξύσμα και χυμό από 4 λεμόνια
9 αβγά
375γρ. ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος (35%)
1 κρόκο αβγού
1 κουταλάκι γλυκού γάλα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα ειδική για τάρτες ή αντίστοιχα ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. περίπου και 4εκ. ύψος.
2.Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε στρογγυλό σχήμα και το χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τη φόρμα.
3.Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20 λεπτά περίπου.
4.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
5.Σε ένα μπώλ τοποθετούμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
6.Σε ένα άλλο μπώλ χτυπάμε τα 9 αβγά μας με τη ζάχαρη.
7.Επίσης σε ένα άλλο μπώλ, χτυπάμε τη κρέμα μέχρι να αποκτήσει μία παχύρευστη υφή.
8.Ρίχνουμε τα αβγά που έχουμε χτυπήσει με τη ζάχαρη στο μπώλ με το λεμόνι και ενσωματώνουμε στο ίδιο μπώλ και τη κρέμα, ανακατεύουμε, μετά καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
9.Σε ένα μικρό μπωλάκι ρίχνουμε το κρόκο του αβγού και το κουταλάκι του γλυκού γάλα. Ανακατεύουμε και έχουμε το λεγόμενο "αβγόγαλα".
10.Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κάνουμε μικρές τρυπίτσες με ένα πιρούνι και πριν τη βάλουμε στο φούρνο για ψήσιμο, παίρνουμε χαρτί ψησίματος το βάζουμε πάνω από τη ζύμη και καλύπτουμε έτσι όλο τον πάτο. Πάνω στο χαρτί ψησίματος ρίχνουμε ρύζι ή φασόλια ή φακές και κατόπιν το βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
11.Βγάζουμε τη ζύμη, αφαιρούμε το χαρτί με τα όσπρια που έχουμε βάλει και την αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κρυώσει. Κατόπιν αλείφουμε με το αβγόγαλα και ξαναβάζουμε για 5 λεπτά ακόμα στο φούρνο αυτή τη φορά όμως στους 150 βαθμούς.
12.Βγάζουμε τη γέμιση μας από το ψυγείο και ανακατεύουμε, βγάζουμε και τη ζύμη από το φούρνο. Προσθέτουμε τη γέμιση στη βάση της ζύμης και το ξανατοποθετούμε στο φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά
13.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε την τάρτα για 20 λεπτά να κρυώσει και κατόπιν ανασηκώνουμε για να τη βγάλουμε από τη φόρμα. Τη τοποθετούμε σε ένα δίσκο και την αφήνουμε για 3 με 4 ώρες να κρυώσει.
14. Για πιο σπέσιαλ καταστάσεις πριν σερβίρετε πασπαλίστε με λίγο καφέ ζάχαρη από πάνω και καψαλίστε με ένα φλόγιστρο, όπως το creme brulee.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου