Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά γάλα πλήρες
6 αβγά
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
100 γραμμάρια κορνφλάουρ
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
(για το βουτύρωμα των φύλλων)


Για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού νερό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
χυμό και φλούδα 1/2 λεμονιού
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλαράκι κανέλας





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 7-8 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Κρατάμε 1 ποτήρι του νερού γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο μαζί με τις βανίλιες ή το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα, προσθέτούμε το κορν φλάουρ διαλυμμένο στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη σβολιάσει η κρέμα. Όταν δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 10 λεπτά περίπου να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αβγά χτυπημένα, ανακατεύοντας συνέχεια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί (διαστάσεων 40x35 εκ.) και στρώνουμε τα 2/3 των φύλλων αφού βουτυρώσουμε το καθένα ξεχωριστά. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν από το πλάι. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά. Ψήνουμε το γαλατομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Για να δούμε αν έχει ψηθεί, πρέπει κουνώντας το ταψί να ξεκολλάνε τα φύλλα από τα πλαϊνά τοιχώματα και τρυπώντας το γλυκό με ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. Καθώς το γαλατομπούρεκο είναι ζεστό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Κόβεται και σερβίρουμε αφού πρώτα έχει κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου