Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Σπετσοφάϊ


ΥΛΙΚΑ
800 γρ. χωριάτικα λουκάνικα
400 γρ. πράσινες πιπεριές
1 τεμάχιο καυτερή κόκκινη πιπεριά
200 γρ. μελιτζάνες
100 γρ. κρεμμύδια ξερά
400 γρ. ώριμες τομάτες
2 φύλλα δάφνης
4 σκελίδες σκόρδο
10 γρ. τοματοπελτέ
200 ml ελαιόλαδο
120 ml κόκκινο κρασί
φρέσκο δυόσμο
μαϊντανό
αλάτι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πράσινες πιπεριές και τις μελιτζάνες και τς κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
2.Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
3.Αφού βγάλουμε τα λουκάνικα από το λάδι τα βάζουμε σε ένα σκεύος για αργότερα. Κατόπιν βάζουμε τις πράσινες πιπεριές και τις μελιτζάνες στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι που είχαμε τα λουκάνικα.
4.Αφού τηγανιστούν τα προσθέτουμε και αυτά στο σκεύος με τα λουκάνικα.
5.Ψιλοκόβουμε τη κόκκινη πιπεριά το σκόρδο, ξεφλουδίζουμε τις τομάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Επίσης κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι, αραιώνουμε το τοματοπελτέ σε λίγο νερό, ψιλοκόβουμε το δυόσμο και το μαϊντανό.
6.Αδειάζουμε από το τηγάνι το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε στο υπόλοιπο το σκόρδο, τα κρεμμύδια και την καυτερή πιπεριά και το σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
7.Προσθέτουμε τις χοντροκομμένες τομάτες, τα φύλλα δάφνης, το τοματοπελτέ, το δυόσμο και το μαϊντανο. Κατόπιν βάζουμε τα λουκάνικα, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες που είχαμε φυλάξει πριν στο σκεύος. Αλατίζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά περίπου μέχρι η σάλτσα μας να δέσει.
8.Ελέγχουμε τα καρυκεύματα δοκιμάζοντας με ένα κουτάλι και προσθέτουμε ανάλογα.

Εγκυκλοπαιδικά:
Το όνομα του εν λόγω φαγητού προέρχεται από τα βλάχικα, στα οποία η λέξη σπέτζιε σημαίνει καυτερή πιπεριά-μπαχαρικό. Επίσης στο συγκεκριμένο φαγητό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπούκοβο, το οποίο είναι αποξηραμένοι σπόροι από καυτερές πιπεριές διαφόρων χρωμάτων.

1 σχόλιο:

  1. Θα πρεπει να το φτιαξετε ολοι και ολες!!!!!Εγω το εκανα και ηταν υπεροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή