Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ψωμί ζεστό και σπιτικό

bread Η μάχη της… φραντζόλας και οι δεκάδες  αθέατες αυξήσεις


Συστατικά

  • 500 γρ. αλεύρι (ή ένα μείγμα από 2 αλεύρια)
  • 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. σκόνη μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ζεστό νερό (όχι βραστό)
  • 1-2 κ.σ.λάδι (προαιρετικά)

    Οδηγίες

    1. Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μέλι και το αλάτι.
    2. Αν έχετε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε ζεστό αλλά όχι βραστό νερό και μετά προσθέστε τη στο αλεύρι. Αν έχετε μαγιά σκόνη, προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.
    3. Βάλτε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται. Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.
    4. Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά. Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' να ανέβει.
    5. Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι, περίπου 20' (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.
    6. Τυίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου