Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Κέικ του γάλατος

Υλικά:
Για το κέικ:
4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
1/2 κούπα ζάχαρη (χωρισμένη η ποσότητα στα 2)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για τη σιροπιαστή κρέμα:
1 κονσέρβα (400ml) συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος, παχύρρευστη
2/3 κούπας γάλα εβαπορέ
1/4 κούπας μπράντυ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
Για το γλασάρισμα:
1 κούπα κρέμα γάλακτος, παχύρρευστη
2 κ.σ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
Σπόρους από 1/4 ροδιού ή κερασάκια γλασέ για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)


Οδηγίες:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Βουτυρώστε και αλευρώστε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά διαμ. 22εκ.-23εκ.Σε ένα μπωλ χτυπήστε με μίξερ χειρός τα ασπράδια μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε τη μισή ποσότητα ζάχαρης και συνεχίζετε το χτύπημα της μαρέγκας μέχρι να "στέκεται".Σε άλλο μπωλ χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Στο μπωλ αυτό αδειάζετε, εναλλάξ, τη μαρέγκα και το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.Ρίξτε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και βάλτε στο φούρνο. Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει απαλά το κέικ κι όταν τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του αυτή να βγει στεγνή και καθαρή. Μόλις ψηθεί βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει μέσα στη φόρμα.Στο μεταξύ σε ένα μπωλ βάλτε μαζί το ζαχαρούχο γάλα, την κρέμα, το γάλα εβαπορέ, το μπράντυ και τη βανίλια κι ανακατεύετε πολύ καλά για να δώσετε την ευκαιρία να ενωθούν τα υλικά όπως πρέπει λόγω της πυκνότητας του ζαχαρούχου.
Μεταφέρετε τη φόρμα με το κέικ σε ένα ρηχό ταψί. Με ένα πηρούνι τρυπήστε απαλά σε διάφορα σημεία όλη την επιφάνεια του κέικ. Παίρνετε τη μισή ποσότητα της κρέμας και την περιχύνετε με ένα κουτάλι, σε δόσεις, πάνω στο κέικ περιμένοντας να απορροφηθεί.
Την κρέμα που χύνεται γύρω γύρω (έξω από τη φόρμα) τη μαζεύετε με ένα κουτάλι και την περιχύνετε πάλι στην κορυφή του κέικ. Αφήστε το κέικ να σταθεί για 30 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να απορροφηθεί πλήρως. Μόνο τότε ανοίγετε τα πλαϊνά της φόρμας για να ξεφορμάρετε το κέικ και το τοποθετείτε προσεχτικά σε μια πιατέλα.Για το γλασάρισμα, βάλτε μαζί σε ένα μπωλ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπήστε καλά μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν μαρέγκα που στέκεται.
Παίρνετε το μείγμα και το απλώνετε με μια σπάτουλα στην επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ φροντίζοντας να μην αφήσετε κενό κανένα σημείο.
Σκορπίζετε στην επιφάνεια το ρόδι ή τα κερασάκια.
Σερβίρετε αμέσως παρέα με την υπόλοιπη σιροπιαστή κρέμα σερβιρισμένη σε ένα μπωλ.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου